Van Maris Meat Vleesveebedrijf

Van Maris Meat is een gesloten vleesveebedrijf gespecialiseerd in het Belgisch witblauw ras van de familie Hunnekens in Grashoek. Alle dieren op ons bedrijf hebben een erkende stamboekregistratie. De vrouwelijke dieren blijven op ons bedrijf tot een leeftijd van 5-6 jaar.

Kalfjes

De kalveren worden de eerste weken gehuisvest in afzonderlijke kalverhokken, om zo de beste controle omwille van gezondheid uit te kunnen voeren. De eerste dag krijgen de kalveren biest van de moeder. In deze biest zitten alle antistoffen om de infectiedruk te doorstaan. Na de biest krijgen de kalfjes koemelk, deze is rijk aan energie, eiwit en vitaminen, alles wat een kalf nodig heeft om een gezonde opstartperiode te doorlopen.

Als de kalfjes een aantal weken oud zijn en voldoende weerstand hebben, worden ze in groepen gehuisvest in een ruim strohok. Hier hebben ze altijd beschikking over vers drinkwater, vers voer en elke dag een schoon ligbed van stro. In deze stal, welke is geïsoleerd, is altijd een constante temperatuur aanwezig, wat zorgt voor een beter welzijn van het kalf.

Vanaf een leeftijd van 4 maanden krijgen de kalfjes geen melk meer, en bestaat hun voeding vooral uit ruwvoer (Mais) aangevuld met brokjes, welke alle vitaminen en mineralen bezit dat het kalf nodig heeft.

Jongvee

Bij een leeftijd van ongeveer 5-6 maanden verhuizen de kalfjes naar een andere stal. Hierbij komen ze in groepen van 10-12 leeftijdsgenoten. Hier gaan de dieren het jaar rond een vast rantsoen krijgen, welke bestaat uit mais, gras en brokken. Al het gras wordt van eigen land gehaald, en mais wordt gedeeltelijk in de buurt aangekocht, waardoor een hoge belasting op het klimaat vermeden wordt.

Vanaf het moment dat de vrouwelijke dieren drachtig bevonden zijn, wordt er enkel ruwvoer verstrekt, aangevuld met een mineralenmengsel.

Koeien

De koeien bij van Maris worden gehuisvest in een moderne hellingstal. Hierbij loopt de vloer 5% af, waardoor het mest door de dieren omlaag wordt gelopen, waarna het 4x per dag door een mestschuif naar buiten wordt geschoven. Dit in samenwerking met een automatische stro-verdeler, geeft een constante schone omgeving voor onze dieren. In het voorjaar gaan de koeien zo vroeg mogelijk naar buiten. Afhankelijk van het weer, hebben deze dieren een weideperiode van 225 tot 255 dagen.

Welzijn

Het welzijn van onze runderen waarborgen is de belangrijkste dagtaak. Onze dieren zijn onze grootste trots, en verdienen dan ook veel aandacht, zowel overdag, als in de nacht! Daarom:

  • Zijn alle vrouwelijke dieren voorzien van weidegang
  • Worden alle dieren dagelijks voorzien van vers voer, water en stro
  • Zijn er massageborstels aanwezig
  • Gaan onze dieren naar de pedicure, om zo hoefletsel te voorkomen
  • Staan er grote bomen waar dieren in de zomer kunnen schuilen tegen de hitte
  • Zijn onze stallen voorzien van ventilatoren
  • Word er in de avond nog een extra controleronde gelopen om de dieren te controleren
  • Word in samenwerking met voedingsdeskundigen een voeding op maat gemaakt